ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Želite li pitati nešto? Najprije provjerite naša često postavljana pitanja. Ondje ćete pronaći najčešće postavljana pitanja razvrstana prema temi.

LJEPILO U STIKU RENATURE

Što je ljepilo u stiku UHU ReNATURE?

Ljepilo u stiku UHU ReNATURE novo je ljepilo u stiku s ambalažom izrađenom većinom od sirovina na biljnoj bazi. 58 % materijala izrađeno je od bioplastike. UHU time nastoji čuvati okoliš i resurse našeg planeta.

Po čemu je ljepilo u stiku UHU ReNATURE posebno?

Ljepilo u stiku UHU ReNATURE prvo je ljepilo u stiku u svijetu čija je ambalaža u značajnoj mjeri izrađena od bioplastike. Umjesto konvencionalnih fosilnih materijala, glavni materijal koji se upotrebljava jest polietilen iz resursa na biljnoj bazi („biološki PE”). Ljepilo u stiku UHU ReNATURE rezultat je mnogo godina istraživanja i razvoja. Zamjena fosilnih materijala obnovljivim materijalima smanjuje emisije stakleničkih plinova i potrošnju fosilnih resursa. Međutim, UHU ne radi kompromise kada je riječ o kvaliteti, funkcionalnosti ili trajnosti.

Koje se sirovine na biljnoj bazi upotrebljavaju za ljepilo u stiku UHU ReNATURE?

Ambalaža ljepila u stiku UHU ReNATURE sadrži oko 58 % sirovina na biljnoj bazi u obliku polietilena iz šećerne trske. Uzgoj i obrada odvijaju se u državi São Paulo u Brazilu. Šećerna se trska smatra najučinkovitijom sirovinom od svih poljoprivrednih usjeva kada je riječ o urodu i potrošnji energije. Genetski modificirani usjevi ne upotrebljavaju se za proizvodnju ljepila u stiku UHU ReNATURE.

Zašto je količina obnovljivih materijala ograničena na 58 %?

Za poduzeće UHU prioriteti su kvaliteta proizvoda i pakiranja. Također je važno da su dovoljne količine sirovina dostupne po prihvatljivoj cijeni. Bioplastika koja je danas dostupna još uvijek u potpunosti ne zadovoljava naše visoke standarde. Istraživanja tijekom posljednjih godina omogućila su nam da postignemo omjer od otprilike 58 % sirovina na biljnoj bazi. U svrhu dodatnog povećanja tog postotka, UHU redovito provjerava zadovoljava li upotreba sirovina na biljnoj bazi visoke zahtjeve proizvoda i u kojem omjeru.

Koje su prednosti upotrebe sirovina na biljnoj bazi?

Više od 90 % plastike koja se danas proizvodi izrađeno je od sirove nafte, s godišnjom potrošnjom od više od 250 milijuna tona diljem svijeta. Bioplastika je djelomično, ili čak u potpunosti izrađena od sirovina na biljnoj bazi. Zamjena fosilnih materijala sa sirovinama na biljnoj bazi smanjuje potrošnju fosilnih resursa i značajno smanjuje emisije ugljika.

Zašto stik od bioplastike čuva fosilne resurse i smanjuje CO2?

Kada se plastika izrađena od sirove nafte spaljuje na kraju svojeg životnog ciklusa, u atmosferu se ispuštaju velike količine CO2. To pogoršava efekt staklenika i predstavlja opasnost za našu klimu. Nasuprot tomu, spaljivanje plastičnih materijala na 100 %-tnoj biljnoj bazi oslobađa samo onoliko CO2 koliko je bilo pohranjeno u biljci dok je rasla. UHU je nedavno od instituta denkstatt naručio istraživanje za izračun ugljičnog otiska i potrošnje fosilnih resursa ambalaže ljepila u stiku UHU ReNATURE u usporedbi s ambalažom izrađenom od konvencionalne plastike na temelju procjene životnog ciklusa u skladu s normom DIN EN-ISO 14044. Izračunato je smanjenje emisija CO2 od 46 % i smanjenje potrošnje fosilnih resursa od 48 %. Naša nova ambalaža na biljnoj bazi stoga doprinosi zaštiti klime i fosilnih resursa.

Zašto je poduzeće UHU odabralo sirovine na biljnoj bazi?

Bioplastika je od ključnog značaja u Strategiji biogospodarstva za 2020. Europske komisije jer smanjuje utjecaj na klimu i potrošnju fosilnih goriva te predstavlja neiskorišten potencijal. Institucije i organizacije na nacionalnoj razini slažu se da je upotreba sirovina na biljnoj bazi jedina dugoročna alternativa trenutačnom gospodarstvu koje se temelji na sirovoj nafti. Upotreba obnovljivih izvora jedini je način postizanja potpunog kružnog gospodarstva. Snažno potičemo recikliranje, ali najbolji je proizvod koji se može reciklirati i koji je izrađen od obnovljivih izvora! Poduzeće UHU intenzivno nastoji pronaći ekološki najučinkovitije procese kako bi izrađivao ekološki prihvatljivije proizvode. Već sada upotrebljavamo reciklirani karton i blister ambalažu gdje god je to moguće.

Ima li nova ambalaža ikakav utjecaj na učinkovitost proizvoda?

Nova ambalaža nema nikakav utjecaj na učinkovitost ljepila u stiku.

Može li se materijal na biljnoj bazi reciklirati?

Da, može. Novo ljepilo u stiku UHU ReNATURE može se reciklirati kao i inače jer biološki PE ima iste karakteristike kao i konvencionalni PE. Ispraznite ambalažu i odnesite je na prikladno odlagalište u skladu s nacionalnim ili lokalnim propisima. Ovisno o dostupnim sadržajima, stik se može reciklirati ili spaliti.

Kako treba odložiti proizvod nakon upotrebe?

Ispraznite ambalažu i stavite je u odgovarajući sustav za odlaganje. Ambalaža od kartona reciklira se kao otpadni papir. S obzirom na to da je nova ambalaža, kao i standardna, izrađena uglavnom od polietilena, jednostavno ju je reciklirati.

Je li sirovina na biljnoj bazi biorazgradiva?

Ambalaža nije biorazgradiva niti se može kompostirati. Razlog je taj što biorazgradivi materijali imaju ograničenu trajnost, a trajnost je osnovni zahtjev korisnika proizvoda UHU. Naše je istraživanje pokazalo da najbolje zadovoljavamo naše visoke zahtjeve za proizvode po pitanju trajnosti i mogućnosti recikliranja kada se upotrebljava ambalaža na bazi biološkog PE-a.

Zašto se šećerna trska upotrebljava za komponente na biljnoj bazi ljepila u stiku UHU ReNATURE?

Etanol koji se dobiva iz brazilske šećerne trske početni je materijal za proizvodnju biološkog PE-a. To je neupitno jedan od najučinkovitijih usjeva za proizvodnju s izvrsnim karakteristikama za okoliš. Brazil već godinama promiče njegov razvoj i postavio je visoke društvene i okolišne standarde u proizvodnji šećerne trske koji zadovoljavaju i odgovarajuće standarde EU-a.

Utječe li uzgoj šećerne trske za ljepilo u stiku UHU ReNATURE na prašume?

Nema naznaka da uzgoj šećerne trske utječe na prašume. Više od 99 % brazilskih plantaža šećerne trske više su od 2000 km udaljene od Amazonske prašume. Zbog sveobuhvatnih vladinih mjera područje uzgoja ograničeno je na 7,5 % brazilskog teritorija i uzgoj šećernih usjeva zabranjen je u većini zemlje.

Utječe li uzgoj šećerne trske za ljepilo u stiku UHU ReNATURE na uzgoj prehrambenih kultura?

Za uzgoj usjeva potrebnih za proizvodnju 1,2 milijuna tona bioplastike 2011. godine bilo je potrebno 300 000 hektara diljem svijeta. Prema izračunu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Instituta za bioplastiku i biokompozite (IfBB), to predstavlja samo 0,006 % globalnog potencijala od oko 5 bilijuna hektara. Iste je godine potražnja za bioplastikom bila oko 250 milijuna tona. Da bi se trenutačna globalna potražnja za plastikom u potpunosti zamijenila bioplastikom, bilo bi potrebno samo 1,5 % dostupne poljoprivredne zemlje.

Što još poduzeće UHU radi kako bi podržalo održivi razvoj?

UHU je poduzeće srednje veličine te su ekološka osviještenost i međugeneracijsko djelovanje ključan dio njegove korporativne politike u kojoj održivost ima najvažniju ulogu. Ekološka je osviještenost u srži poslovanja poduzeća UHU i mjere se primjenjuju na svim područjima – od razvoja proizvoda i procesa proizvodnje do korisnikove upotrebe i odlaganja. Poduzeće UHU neprestano pronalazi načine da zaštiti i poboljša uvjete za zdravlje svojih zaposlenika, za okoliš te za milijune potrošača diljem svijeta. Kao primjer ove strategije, naša nastojanja u procesu proizvodnje u većini slučajeva značajno premašuju stroge zakonske zahtjeve. Također, mnogi proizvodi poduzeća UHU ne sadrže otapala i proizvodnja ne stvara gotovo nimalo otpada. UHU će nastaviti ulagati velik trud u održivost na četiri područja – kvaliteta proizvoda, inovativna ambalaža, čista tvornica i inspirativni ljudi.

LIJEPLJENJE I PRIČVRŠĆIVANJE

Postoje li vrste ljepila koje se mogu primjenjivati na vanjskom prostoru kada je temperatura blizu temperature zamrzavanja?

Ne, većinu je vrsta ljepila potrebno primijeniti na temperaturi iznad 5 stupnjeva Celzijusa, a neka će se ljepila stvrdnuti čak i samo na višim temperaturama.

Je li u redu držati ljepilo u frižideru?

Da, to je u redu.  Budući da se ljepilo neće stvrdnuti na temperaturama ispod 5 stupnjeva, savjetujemo da se drži u malim tubama i bočicama u (plastičnoj) vrećici u frižideru. Ne savjetujemo upotrebu zamrzivača jer neke vrste ljepila sadrže vodu.

Postoje li ljepila za materijale PP, PE, PA ili PTFE?

Ne, te se vrste sintetičkih materijala ne mogu lijepiti. Općenito se spajaju pri visokim temperaturama u industrijskim procesima.

PP = polipropilen
PE = polietilen
PA = poliamid = najlon
PTFE = politetrafluoretilen

Što su „porozni materijali”?

Porozni materijali mogu upijati vlagu. Neka ljepila ili brtvila sadrže vlagu. Ako se upotrebljavaju takva ljepila ili brtvila, onda jedan od materijala koji se lijepi uvijek mora biti porozan.

Primjeri poroznih materijala uključuju gipsanu ploču, neobrađeno drvo, beton, ciglu, papir, karton, cement itd.

Primjeri neporoznih materijala uključuju sljedeće: obrađeno (premazano ili obojeno) drvo, beton i ciglu, građevinske ploče poput MDF-a, tripleksne i multipleksne šperploče, tvrde i meke sintetike, polistirensku pjenu (tempex, EPS, XPS), metal, staklo itd.

Koje ljepilo treba upotrebljavati za zemljano posuđe i porculan?

Najbolje je upotrebljavati dvokomponentno epoksidno ljepilo poput Epoxy 5 minutes. Ako komadi savršeno pristaju, može se upotrijebiti i superljepilo (gel). Međutim, epoksidno ljepilo pruža najbolji učinak lijepljenja i ne ispire se u vodi ni u perilici posuđa.

Što mogu upotrijebiti za uklanjanje mrlja i ostataka ljepila?

Ako su još mokri, većina se vrsti ljepila može ukloniti acetonom. Bijelo ljepilo za drvo i pastu za tapete uklonite vodom.

Općenito, kada su se ostaci ljepila stvrdnuli, mogu se ukloniti samo „mehanički” – drugim riječima: izrezati, oguliti, izbrusiti itd.