SVJETLA

VIZUALNA UMJETNOST

Od 6. razreda – Vrijeme rada: oko 2 do 4 blok sata

ZADATAK I OBJAŠNJENJE

Nakon zalaska sunca, samo je na malom broju mjesta na Zemlji zaista mračno. Tamno nebo noću postao je rijedak prirodni fenomen. Svjetla i umjetno osvjetljenje sveprisutni su svuda oko nas i osvjetljavaju našu okolinu u tolikoj mjeri da je gotovo nemoguće vidjeti zvijezde po noći. Na pretjerano se osvjetljenje negativno gleda i ponekad ga se čak naziva i „svjetlosnim onečišćenjem”. 

Izum električnih žarulja sa žarnom niti krajem 19. stoljeća predstavljao je prekretnicu. Električni izvori svjetla koji se proizvode industrijski iz temelja su promijenili privatne i poslovne živote ljudi. U početku su žarulje sa žarnom niti zamijenile uljne svjetiljke u tradicionalnim načinima osvjetljenja poput lanterni i lustera, a zatim su svjetla razvila vlastiti oblik tijekom vremena: počeci modernog dizajna rasvjete. Više od sto godina nakon izuma žarulje sa žarnom niti, razvijeno je mnogo različitih vrsta svjetala za različite zadatke i funkcije. Svjetla su postala svakodnevni predmeti za svakodnevnu upotrebu, kao i dizajnerski predmeti koji oblikuju naše okruženje i koji utječu na nas.

Zadatak samostalne izrade svjetla probuđuje učeničku svijest o vlastitoj okolini i senzibilizira ih percepciji fenomena svjetla. Ograničenje izbora materijala na bijeli papir – od prozirnog do neprozirnog – potiče učenike na pronalazak neobičnih rješenja. Upotreba nanizanih LED lampica uklanja problem elektrifikacije i učenici se mogu usredotočiti na dizajn i osvjetljenje. Na početku lekcije analiza raznih primjera iz povijesti dizajna osvjetljenja može poslužiti kao inspiracija (prijedlozi knjiga na str. 7) ili učenici/učitelji mogu fotografirati svjetla u svojem okruženju (str. 7).

Idi na vrh

PRIORITETI UČENJA

  • Svjesna percepcija svjetla i njegovih učinaka
  • Svjesna percepcija svjetala i njihovih oblika i funkcija
  • Upoznavanje povijesnih primjera dizajna osvjetljenja
  • Razrada ideje svjetla izrađenog od papira
  • Obraćanje pažnje na statiku, funkcionalnost i estetski učinak svjetla
  • Postizanje i odražavanje različitih učinaka

Idi na vrh

Materijal i resursi

Univerzalno ljepilo UHU extra

  • Ljepilo na bazi sintetičke smole u obliku gela za kristalno jasno i brzo povezivanje
  • Čisto i bez kapanja
  • Bez uvijanja papira

Idi na proizvod
Idi na vrh

Plan korak po korak

Iskustva i bilješke 
Idi na vrh

©2016. UHU GmbH & Co. KG, Bühl (Baden) i Elke Fox. Fotografija na stranici 2, lijevo (stolna lampa): markus dehlzeit - Fotolia.com; stranica 2, desno (rasvjetno sredstvo): stockphoto-graf - Fotolia.com. Redakcija i ostale fotografije: Elke Fox.