LJETNI LAMPIONI – TISAK NA KRUMPIRU

FESTIVALI TIJEKOM GODINE.

Dobna skupina: Jednostavan oblik (samo pola krumpira): od 3 godine – naglašeni oblik: od 5 godina – Vrijeme rada: oko 4 x 30 min.

UVOD

Ljetni je festival jedan od vrhunaca godine djece vrtićke dobi i slavi se zajedno s roditeljima i s braćom i sestrama. Priprema i stvaranje atmosfere za proslavu uključuje i ukrašavanje prostora u kojem će se proslava održati. Individualno dizajnirani, veseli lampioni vrlo su prikladni kao ukras jer pružaju ugodnu atmosferu kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Šarene je lampione jednostavno izraditi – čak i djeca koja još nemaju razvijene precizne motoričke vještine mogu savladati tehniku tiska na krumpiru – i uspjeh je zajamčen.

Idi na vrh

Pedagoški ciljevi

 • Naučite postupak velikog pritiska
 • Dizajnirajte jednostavan uzorak za tisak
 • Izvježbajte precizne motoričke vještine u rezanju i tiskanju
 • Naučite kako upotrebljavati alat za rezanje
 • Naučite i razumijte postupak tiska
 • Naučite osnove teorije boja
 • Radite s bojama
 • Poboljšajte koncentraciju i izdržljivost

Idi na vrh

Materijal i resursi

Za svaki lampion: poklopac lampiona i podnožje, promjera 15,3 cm, žičani držač lampiona; prozirni bijeli papir (s tiskom ili bez njega, npr. uzorak zvjezdice)


Za tisak na krumpiru: krumpiri u različitim veličinama; mali kuhinjski nož;


Daska za rezanje; papirnati ručnici; tanak karton za predloške; akrilne boje u žutoj, narančastoj, crvenoj, svjetlozelenoj i plavoj boji; papir za probni tisak
Za dizajn: crni vodootporni flomasteri; olovka sa šljokicama u zlatnoj ili srebrnoj boji


Općenito: olovka; škare; ravnalo; kliješta za bušenje rupa; UHU univerzalno ljepilo u gelu

UHU UNIVERZALNO LJEPILO U GELU

 • Ljepilo na bazi sintetičke smole u obliku gela za kristalno jasno i brzo povezivanje.
 • Čisto i bez kapanja.
 • Bez uvijanja papira.

Idi na vrh

Plan korak po korak

1. KORAK

Za svaki lampion izrežite traku prozirnog papira veličine 23 x 52,5 cm.

2. KORAK

Uzorci bi trebali biti jednostavni oblici, npr. kvadrat, trokut, pravokutni trokut itd. Nacrtajte i izrežite oblike na tankom kartonu. Pripremite predloške za malu djecu.

3. KORAK

Objasnite i pokažite rukovanje kuhinjskim nožem. Odaberite krumpire prikladne veličine, prepolovite ih (to mogu učiniti čak i trogodišnjaci) i odrezane površine osušite papirnatim ručnicima. Stavite predložak na svaku polovicu krumpira i ocrtajte rubove olovkom.

4. KORAK

Izrežite konture do dubine od oko 1 cm kuhinjskim nožem (odrasla osoba). Dopustite starijoj djeci da izrežu jednostavne oblike poput trokuta (od 5 godina). Izrežite vanjski rub oblika tako da ostane samo oblik.

5. KORAK

Osušite izrezane površine kuhinjskim papirom. S pomoću prstiju ili četke nanesite boju i pritisnite na probni materijal. Velika količina boje daje gust i bogat tisak, dok mala količina boje daje proziran tisak. Dopustite djeci da nekoliko puta naprave probni tisak i usporede rezultate.

6. KORAK

Sada napravite tisak prozirnih papirnatih traka s uzorcima po želji i ostavite da se osuše.

7. KORAK

Flomasterom nacrtajte detalje poput ticala, očiju, nogu itd. Dodajte i šljokice i ostavite da se osuši.

8. KORAK

Zalijepite gotove trake s uzorcima s UHU univerzalnim ljepilom u gelu oko podnožja i poklopca lampiona. Zatim pričvrstite uzdužnu stranu.
Savjet za ljepilo: s obzirom na to da prozirni papir ne upija dobro, nanesite tanak sloj ljepila na obje površine za lijepljenje, kratko osušite, ponovno nanesite ljepilo i zatim ih čvrsto pritisnite zajedno.

9. KORAK

Kliještima za bušenje rupa izbušite dvije nasuprotne rupe za držač lampiona i postavite ga.

Idi na vrh

Savjeti

Idi na vrh

©2011. UHU GmbH & Co. KG, Bühl (Baden) i Elke Fox. Fotografija na stranici 2: Erika Bock. Redakcija i ostale fotografije: Elke Fox.